Mälestise nimi Väikemõisa mõisa peahoone, 20. saj I pool

Juugendsugemetega heimatstiilis peahoone näide. Arhitekt Rudolf von Engelhardti loomingu näide.

Kirjeldus

Väikemõisa häärber on näide juugendist mõjustatud saksapärasest Heimatstiilist - maaliliselt mõjuv hoone, mille kõrge sokkel ja osaliselt peakorrus on laotud maakivi-tellise segatehnikas, teine korrus aga krohvitud ning kujundatud vahvärgiga. Tumedad pruunikates toonides dekoratiivselt laotud maakiviseinad, vastanduvad heledatele krohvipindadele milles tumedad vahvärkviilus. Hoonet katavad eri kujudega katused. Maja peasissekäik on võlvitud. Ka aknad erineva suuruse ja kujuga, väikese ruudujaotusega.

Ajalugu

Mõisa juugendsugemetega heimatstiilis peahoone valmis arhitekt Rudolf von Engelhardti projekti järgi 1902. aastal .
Väikemõisa mõis (saksa k Kleinhof) rajati poolmõisana mitme talukoha ühendamise teel 19. sajandi lõpul. 1904. aastal omandas mõisa naabruses asuva Karula mõisa omanik Alexander von Helmersen. Peale Karula mõisa võõrandamist 1919. aastal jäi Väikemõisa von Helmersenide valdusse kuni 1939. aastani. sest poolmõisaid ei võõrandatud.
1948 - 2008.a. asus mõisahoones Väikemõisa väikelastekodu.
( Portaal eesti mõisad