Mälestise nimi Suure-Jaani kirikuaia piirdemüür, 19.saj.

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Rajatis, Piire, Ehitiste liigid, Rajatis, Piire, Ehitusperioodid, 1711-1840.

maakivist kirikuaia piirde tüüpiline näide

Mälestise kirjeldus

Kirikaia piirdemüür piirab kiriku ümber asuvat kalmistut. Materjalina on kasutatud maakivi. Müüris on kirikusse ja suurele kalmistule pääsemiseks avad. Müür on kohati vajunud. Kirikaias asuvad sobimatud ja kasutuseta gaasimahutid.

Mälestise ajalugu

Suure-Jaani kirik on ehitatud enne 1300. aastat. Tõenäoliselt on kirikuaed rajatud koos kirikuga. Sinna rajati kalmistu 16. sajandil. Kirikuaia piirdemüür pärineb tõenäoliselt 19. sajandist. Kiriku ajalooline saksakeelne nimetus on Groß-St. Johannis.

50 m mälestise väliskontuurist arvates