Mälestise nimi Suure-Jaani pastoraadi peahoone, 18. saj

Märksõna(12)

Ehitised, Kompleksid, Pastoraadikompleks, Elamu, Pastoraat, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Pastoraat, Eramu, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Kiriklakompleksi kuuluv tüüpiline eluhoone

Mälestise kirjeldus

Vanem põhiosa ühekorruseline, rõhtpalkhoone, mis algupäraselt vooderdatud püstlaudisega. Kaetud poolkelpkatusega. Hoone on liigendatud ja omab 19.s. I p. pärinevat nurgarustikat. Algselt 6 ruudu jaotusega aknaid ümbritseb profileeritud karniisiga lai piirdelaud. Otsaviiludel väiksed ruudukujulised viiluaknad.
Hoone vanemale hoonekehandile ehitati kagupoolsesse külge kahekorruseline hooneosa, mis valmis 1875.a. hoone on kaetud viilkatusega.
19.s. lõpul ehitatud verandast , mis tänaseks säilinud ainult osaliselt – väiksed rombimotiiviga aknad, saelõikeornament puitdekoor ning lillemotiivis kujundatud ümaraken.
Ruumiplaneering anfilaadne. Akendel säilinud palju algupäraseid detaile. Hoone keskel suur mantelkorsten-köök.

Ehitatud 18.s II poolel. 1846.a. remondi käigus vahetati vooderlaudis välja rõhtlaudise vastu.
Pärast 1884.a. ehitati juurde veranda.
Pastoraadis tegutses 20.s. II p. lasteaed.

50 m mälestise väliskontuurist arvates

Meedia

Eesti Kirik 05.03.2014, Liina Raudvassari artikkel "Suure-Jaani pastoraat astub kogukonna teenistusse"