Mälestise nimi Suure-Jaani pastoraadi tall, 19.saj.

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Pastoraadikompleks, Kõrvalhoone, Tall, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Tall, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Kiriklakompleksi kuuluv tüüpiline majandushoone.

Mälestise kirjeldus

Tall-laut on historitsistlik, võrdlemisi pikk puhasvuuk maakivihoone. Kaetud viilkatusega. Algselt oli katendiks laast. Räästa all on näha puidust profileeritud sarikaotsad. Viiluotsad on kaetud poola laudisega, mille otsad on kiilukujulised. Avad on markeeritud historitsismile omaselt punaste tellistega. Ka hoone nurkades on seinapinna ilmestamiseks laotud punastest tellistest sagmentmotiiv. Tall-lauda kompleksis asub neli ruumi. Hoone on jaotatud kaheks tulemüüriga.

Mälestise ajalugu

Valmis 1906.a ning rajati endise lauda-ja tallikompleksi asukohale kasutades ära varasemaid ehituskive. Käesoleval ajal on kasutusel laoruumidena.

50 m mälestise väliskontuurist arvates