Mälestise nimi Kroonlühter kahekümne tulega, 17. saj. lõpp (messing)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui ajastuomase kunstilise kujundusega kirikuvalgusti barokkajast 17. sajandist.

Mälestise kirjeldus

Kaherealine barokkstiilis kroonlühter balustertüvise ja S-kujuliste vääthaaradega, mille keskmes lohepeamotiiv ja lõpetuses kroonitud või kiivris meheprofiil.

Pikihoones kesklöövi idavõlvikus (varem asunud kooriruumis).

Muinsuskaitse all alates 1973 – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 218
V. Raam. Tallinna Toomkirik. Tallinn, 1973, lk. 34: Pikihoone interjööris etendavad olulist osa mahukad perekonnaaloožid, koguduse pingistik ja kroonlühtrid… Kiriku arvukad messingkroonlühtrid on valminud peatselt pärast 1684.a. tulekahju.

Tehnika: graveeritud, treitud, tsiseleeritud, valatud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu Tallinna meister, osaliselt ümber valatud 20. sajandi alguses (C. Jürgens, 1906)
Dateering: 17. sajand (arvatavasti 17. sajandi lõpp), osaliselt ümber valatud valatud 20. sajandi alguses (1906)
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): keral graveeritud annetuskirje Franciscvs Illlyrici Catharina Herbers Gegeben zvr Ehren Gottes
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): kroonlühter kunagi alla kukkunud - keral pragu ja mõlgid (välja taotud); tüvise ülaosa puuduv detail asendatud messingtoruga. Tõenäoliselt välja vahetatud ka purunenud haarad - mõlemas reas kahte tüüpi 17. sajandi haarasid (lisaks kaks 1906 juurdevalatud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): (kummaski reas 10, algselt 8 haara). Haarakinnitus sõrmtapiga. Rasvataldrikud kausjad, põhjarandiga, detailides erinevad. Küünlapiibud balustrikujulised, detailides erinevad. All lõppeb kroonlühter sileda kera ja ümaraotsalise balusternupuga; ülal kolmsiiruline pinnadekooriga riputusaas. 1906 kummassegi ritta juurde valatud 2 haara koos rasvataldrikute ja küünlapiipudega (valukvaliteet madalam kui originaalil). Kandurites 8 vana ava täispinnitud ning tehtud 10 uut (märgistus araabia numbritega, originaalosadel - täppidega). Kesklöövis keskmine kroonlühter (reg. nr. 1466) on selle kroonlühtri originaalhaarade ja riputusaasa baasil valmistatud koopia. Seadistatud elektrivalgustusele, juhtmed kinnitatud teibiga
Restaureeritud 1985 (Jaan Märss).