Mälestise nimi Lahmuse mõisa peahoone, 19. saj I pool

Mälestise tunnus

Klassitsistliku mõisaansambli härrastemaja, mis esindab 19.s. I poole iseloomulikke ehitustraditsioone. Mälestise tunnusteks on hoone põhimaht ja ruumijaotus, algupärased ehituskonstruktsioonid, detailid ja hooneosad ning nende arhitektuurne vormistus.

Kirjeldus

Hilisklassitsistlikus stiilis ühekorruseline, keskrisaliidi osas 2-korruseline kivimaja. Kaetud s-kivi poolkelpkatusega. Pilastritega liigendatud keskrisaliidil on kõrge kolmnurkfrontoon, mille viiluväljas segmentkaarne aken. Aknad kitsad ja kõrged. Sissepääs keskrisaliidi kõrval, mille ees lahtine postidel varjualune.

Ajalugu

Lahmuse mõisa asutaja on poolakas Alexander Trojanowski, kuid juba 1599. aastal läks see üle Wilhelm Bockile. Praegune mõisasüda on rajatud Krüdeneride aegu, kelle valdusse tuli Lahmuse 1758. aastal, pärast seda kui Bockide vanim tütar Christine Gertrude läks mehele Martin Friedrich von Krüdenerile. 1885. aastal läks mõis Bockidele ning püsis nende käes kuni maareformini. 1926. aastast tegutseb mõisa peahoones kool, praegu Lahmuse Eriinternaatkool.
Peahoone on püstitatud Berend Johann von Krüdeneri poolt aastail 1837-1838.

Asub Lahmuse mõisa mälestiste ühises kaitsevööndis, asukoha skeem lisa 1

Kaitsevööndi ulatus

"Kultuurimälestistele kaitsevööndite määramine" Kultuuriministri 19. detsember 2006 a. käskkiri 388 (RTL, 05.01.2007, 1, 13)