Mälestise nimi Kroonlühter kahekümne tulega, 17. saj. lõpp (messing)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui ajastuomase kunstilise kujundusega barokse kirikuvalgusti koopia 20. sajandi algusest.

Mälestise kirjeldus

Kaherealise barokkstiilis kroonlühtri (reg. nr. 1465) koopia. Kroonlühter balustertüvise ja S-kujuliste vääthaaradega, mille keskmes lohepeamotiiv ja lõpetuses kiivris meheprofiil (alumises reas) ja kroonitud meheprofiil (ülemises reas).

Pikihoone kesklöövis keskmisena (idast II võlvikus).

Muinsuskaitse all alates 1973 – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 219
V. Raam. Tallinna Toomkirik. Tallinn, 1973, lk. 34: Pikihoone interjööris etendavad olulist osa mahukad perekonnaaloožid, koguduse pingistik ja kroonlühtrid… Kiriku arvukad messingkroonlühtrid on valminud peatselt pärast 1684.a. tulekahju.

Tehnika: graveeritud, treitud, tsiseleeritud, valatud.
Autor, valmistamise koht: C. Jürgensi valukojas, koopia Tallinna 17. sajandi tundmatu meistri kroonlühtrist.
Dateering: 1906 (koopia Tallinna 17. sajandi tundmatu meistri kroonlühtrist)
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): graveering alumise haarakanduri servas: 1906 A C. Jurgens v C° Reval
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): valukvaliteet madalam kui originaalil; rasvataldrikuis ja küünlapiipudes juhtmeava, balusternupp oksüdeerunud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): kummaski rea 10 haara, haarakinnitus sõrmtapiga. Rasvataldrikud kausjad, põhjarandiga, detailides erinevad. Küünlapiibud balustrikujulised, detailides erinevad. All lõppeb kroonlühter sileda kera ja ümaraotsalise balusternupuga; ülal kolmsiiruline riputusaas. Seadistatud elektrivalgustusele, juhtmed kinnitatud teibiga
Restaureeritud 1985 (Jaan Märss).