Mälestise nimi Tarvastu kirik, 14.-19. saj

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kirik, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1841-1917.

Piirkonna keskaja tüüpiline sakraalhoone

Kirjeldus

Tarvastu Peetri kirik koosnes varem ruudule lähedase põhiplaaniga 3-löövilisest 2-traveelisest pikihoonest, millele liitus väiksem 4-nurkne kooriruum. Algselt torni ei olnud. Kivist hilisbarokne torn püstitati 1771. N-seinas oli müüritrepp. 1892-93 a. rekonstrueerimise käigus lisandusid juurdeehitused koori N-ja S-külgedele, samuti torni külgedele. Tööde käigus suurendati ka aknaid ja lammutati algne võidukaar. Kirikul rikkalik neogooti dekoor. (EA, arh. mälestise pass, 1983)

Ajalugu

Kogudusest andmed 1234, kirikust 1329. Keskaegne kirik, mille müüre on säilinud praeguse ehituskehandi O-osas. Purustati Liivi sõjas, mil hävisid ka võlvid. 16.s lõpul osaliselt taastati. 1624 taas varemeis. Seejärel korrastati, lisandus puidust haritorn. Ka Põhjasõjas sai kannatada. 1771 laiendati W suunas 10,5m võrra ning püstitati kivist hilisbarokse kiivriga W-torn (ehit.-meister J.Chr. Knaut) 1892 põles, 1892-93 rekonstrueeriti kapitaalselt (G. Beermann) neogooti vormides. (EA)

- Artikkel Sakalas dets 2003.

- Tarvastu kiriku kell lööb jälle