Mälestise nimi Tarvastu mõisa viinavabrik-härjatall, 19. saj

Inspektor: Viljandimaa nõunik, Anne Kivi

Märksõna(13)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Tall, Tootmishoone, Viinavabrik, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Piirkonna klassitisistliku mõisaansamblisse kuuluvate majandushoonete näide, mis esindab 19.s. iseloomulikke ehitustraditsioone. Mälestise tunnuseks on algupärane hoonemaht ning kõik selle säilinud algupärase kujuga hooneosad, fassaadide dekoratiivsed arhitektuursed kujunduselemendid ja ehituskonstruktsioonid.

Mälestise kirjeldus

Viinavabrik on suur, kahekordne liigendatud fassaadidega kivihoone. Juurdeehitused hoonel hilisemad. Kaetud suure pika väljaehitusega ja üleulatuvate räästastega viilkatusega. Krohvitud seinte pinnad on dekoreeritud kivikillustikuga. Killustik moodustab korrapäraseid mustreid ja ornamente: kontsentrilisi ringe ümber kivide, ääriseid aknaavadele, kujundeid ringi ja ristikestega jms. Kildudest on kujundatud seinakell ja ehitusdaatumid. Hoone suured 6-ruudulised aknad omavad lameda kaarsilluse ja lamedad krohviäärised, otsaviilus on rombikujulised lakaaknad. Esifassaadi paremal tiival on kahel pool ust lamedad pilastrid ainult alumise korruse kõrguselt, hoone nurk aga kujundatud veerandsambaga. Hoone on kogu ulatuses kellerdatud.
Viinavabriku osaga liitub ühekorruseline, reljeefist tingituna osaliselt kõrge soklikorrusega härjatall. Hoone on punasest tellisest ja maakivist. Suures osas ümberehitatud. Kaetud viilkatusega kus suured vintskapid. Hoone aknaavad on enamuses uued ja ümberehitatud.

Härjatall ehitatud 19.s. I v. , viinavabrik 1865-1869.
(allikas: V.Ranniku, Mõisate esialgne ülevaatus, Viljandimaa, 1978)