Mälestise nimi Tarvastu mõisa tall-tõllakuur, 19. saj

Mälestise tunnus

Mõisakompleksi kuuluv klassitsistlik, erandlikult esindusliku arhitektuuriga majandushoone, millel on säilinud hoone põhimaht, välisilme ning algupärased ehituskonstruktsioonid.

Mälestise kirjeldus

Suur pikk massiivne krohvitud telliskivihoone(tagakülg krohvimata punane tellis). Kaetud poolkelpkatusega, millel eenduvad ja profileeritud viilu- ja räästakarniisid. Esifassaad on kujundatud eriilmelistest elementidest, mis ranges sümmeetrias ning tasakaalustatud suhtes. Hoonel eenduvad keskrisaliit ja kitsad külgrisaliidid, mis kaetud madalate kolmnurkviiludega. Risaliitide seinapinnad, samuti otsaküljed on liigendatud kitsa vahevööga akende ülaserva ja kaaruste kõrguselt. Hoone seinapind on liigendatud sümmeetriliselt uste ja akendega. Keskrisaliidis on keskteljel suur kaaruks. Seda ääristavad kitsad, kuid kõrged vahevööd läbivad 8-ruudulised aknad. Risaliidi äärtel on uksega võrdse laiusega kaaraknad. Keskrisaliidi viilupinnal on krohviäärisega segmentpetik. Hoone teiste külgede aknad on kitsad ja 6-ruudulised. Hoones asusid ilmselt tõllakuurid, tööliste korterid ja töötoad.
Tõllakuur on üks osa kunagisest kastellilaadselt ümber keskväljaku asetsevatest lautade tallide kompleksist. Tänaseks säilinud ainult 2 hoonest.

Ehitatud arvatavalt 19.s I poole lõpus.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 on kaitsevööndiks 50m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates.