Mälestise nimi Tarvastu vesiveski varemed, 19. saj

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Veskihoone, Vesiveski, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Vesiveski, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Põllumajandusliku tootmisajalooga seotud hoone

Mälestise kirjeldus

Hoone oli 2-korruseline poolkelpkatusega maakiviehitis. Avade ja nurkade raamistuses tellised. 1930. a-il valati II korruse betoonseinad. Veskis oli kaks turbiini ja kaks paari jahvatuskive.
(EA)

Keskaegse asukohatraditsiooniga vesiveski.
Arvat. Juba 14.s. algul rajati ordulinnuse N-küljele vesiveski, mille töölerakendamiseks kasutati vallikraavidesse paisutatud Tarvastu jõe vett. Uus veski ehitati Tarvastu mõisale 19.s. endise linnuse S-poolse valli jalamile.