Mälestise nimi Kärstna mõisa peahoone, 18.-20.saj.
Ehitisregistri ehitis koolimaja (112031313)

Lõuna-Eesti silmapaistvama mõisaansambli härrastemaja

Mälestise kirjeldus

2-korruseline barokne härrastemaja valmis 18.saj. keskpaiku. Ehitati ümber 20.saj. algul. Vana ja uus hoone ühendati värav-kangialusega. Fassaadid on juugendlikud, sümmeetriliselt eenduvate ümarnurksete risaliitide, kolmnurkfrontoonide ning suurte tiheda ruudustikuga segmentkaarakendega. Otsafassaadil peasissepääsu kohal on Anrepite vapp. II korrusel asuv neoklassitsistlikus stiilis saal on restaureeritud

Mälestise ajalugu

Kärstna mõis rajati 1678. aastal, kui Helme maad Franz von Dreilingi pärijate vahel mitmeks tükiks jagati, tehti Kärstnast omaette valdus. 1740. aastal pärandus mõis Caspar von Dreilingi tütrele Gerdrudale ning tolle abikaasale maanõunik Caspar Heinrich von Anrepile. Kärstna väljaehitamise võttis käsile Reinhold von Anrep, kes sai mõisa omanikuks 1796. aastal peale oma isa Karl Gustavi surma. Reinhold von Anrepi ajal laiendati valitsejamaja ning rajati park. Oma praeguse ilme sai Kärstna mõisasüda siiski alles 1890ndate aastate lõpul kui mõisa omanikuks sai Kurt von Anrep.
Praegu on peahoones Kärstna Põhikool. Kool kolis härrastemajja juba 1924. aasta mais.
Härrastemaja ehitatud 18.s. keskel, ümberehitatud 20.s. algul arvatavalt Riia arh. A.Reinbergi proj. järgi.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 on kaitsevööndiks 50m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates, kuni Kärstna mõisa ühtse kaitsevööndi kehtestamiseni