Mälestise nimi Uue-Suislepa mõisa peahoone, 18.-20. saj
Ehitisregistri ehitis rahvamaja (112029162)

Mälestise tunnus

Varaklassitsistliku häärberi tähelepanuvääriv (originaalkujul vähe säilinud!) näide piirkonna klassitsitlikus mõisaansamblis.

Mälestise kirjeldus

Varaklassitsistlik, ühekorruseline, keskrisaliidi osas 2-korruseline poolkelpkatusega krohvitud kivist hoone. Fassaade ilmestavad 3-kaupa rühmitatud kõrged ja kitsad aknad (osa neist petikud), peasissepääs asub esifassaadi vasakus tiivas. Kõrge soklikorrus aiafassaadil, veidi nõgus katusekuju, katusaknad ja välisuks lähtuvad veel barokist. Põhikorruse ruumijaotus on anfilaadne, säilinud on varaklassitsistlikud siseuksed ja puittrepp. (EA)

Mälestise ajalugu

16.-17. sajandil kuulus mõis Poola ja Rootsi valitsejate läänidele. 17. saj. lõpus võeti reduktsiooniga mõis riigi omandisse. Mõis eraldus Vana-Suislepa mõisast 18.s. I p. Paul I eraldas osa Uue-Suislepa mõisast parun Mengden’ile, kes müüs selle 1799. a. Karl Gustav von Krüdenerile, kelle suguvõsa valdusse see järgnevalt jäigi. 19. saj. lõpp kuni 20. saj algus oli omanikuks parun Moritz Theodor Krüdener. Mõisasüdame väljaehitamist alustas Moritz von Krüdener 1805. aastal. Mitmesugused ehitustööd kestsid 1811. aastani. Maareformiga mõis võõrandati ning härrastemaja läks kooli käsutusse (1921. a.). Viimane ümberehitus oli aastal 1957, mille käigus lammutati sammastik ja rõdu. Praegu härrastemajas Suislepa Lasteaed-Algkool ja raamatukogu.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 on kaitsevööndiks 50m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates, kuni Uue-Suislepa mõisa ühtse kaitsevööndi kehtestamiseni

- Suislepa mõisast tuli päevavalgele salaruum

- Mõisad ei väsi üllatamast / Suislepa