Mälestise nimi Vana-Võidu mõisa karjakastell, 19.saj.

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Karjakastell, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Karjakastell, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Lõuna-Eestile iseloomuliku arvukate ja suurte majandushoonetega hilisklassitsistliku mõisaansambli majandushoone

Mälestise kirjeldus

Laudad moodustavad suure hooneterühma erinevatest ehitusperioodidest. Hooned on üksteise suhtes täisnurga all moodustades majandushoovi. Domineerivad kaks nurgeti liidetud laudahoonet, millest vanem on pikk maakiviehitus. Lõhutud maakivide vahed laialt krohvitud, avad ääristatud tellistega. Hoonet katab viilkatus . Tööliste korteritel katusekorrusel puidust väljaehitused.
Teine uuem laut on pikk, kõrge, krohvimata klombitud kiviplokkidest hoone. Suured aknad pealt kaarjad. Hoonet katab viilkatus. Lakaukse ette tõuseb pikk ramp, mille küljed laotud suurtest klombitud maakividest.
(V.Ranniku "Mõisate esialgne ülevaade. Viljandi rajoon ")

Vanem laut ehitatud 19. s IV v. uuem ilselt 20.s. algul.