Mälestise nimi Elamu Viljandis Lossi 11, 19.saj.
Ehitisregistri ehitis elamu (4-krt) (112014973)

Inspektor: Viljandi Linnavalitsus, Monika Vestman

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Elamu, Eramu, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Mälestise tunnus

19.s. alguse väikelinna peaväljaku hästisäilinud kaupmeheelamu näide hooneteansamblis. Linnamiljööd rikastav hoone.

Mälestise kirjeldus

Klassitsistlik, 1-kordne, L-kujulise põhiplaaniga, kõrge S-kivist kelpkatusega hästi proportsioneeritud ristpalkhoone. Väljaku pool olid elu-, hiljem äriruumid, väike mantelkorstnaga köök paikneb hoone nurgal. Õuetiivas olid elamuga ühe katuse all ait, vankrikuur ja tall, mis ehitati hiljem ümber eluruumideks. Sümmeetrilist esifassaadi liigendavad 4 kuue ruuduga akent ja kummaski otsas kalasabamustriga uksed. Säilinud ka klassitsistlikke sepisdetaile. (EA

Mälestise ajalugu

Ehit. vahemikus 1809-17. kujundades koos kõrvaloleva elamuga kunagise peaväljaku ja turuplatsi W-seina.
1880-81 ehit. elamuga ühe katuse all olnud tall ümber eluruumideks.(EA)