Mälestise nimi Ait Viljandis Lossi 11, 19.saj. I pool

Inspektor: Viljandi Linnavalitsus, Monika Vestman

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Kõrvalhoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

19.s. alguse ainus omataoline kivist aidahoone silmapaistev näide hooneteansamblis. Linnamiljööd rikastav hoone.

Mälestise kirjeldus

1-korruseline, ruudukujulise põhiplaaniga, avara keldri ja pööninguga krohvitud maakivist ja tellistest seintega hoone. Esifassaadi kohal varjualusena etteulatuva kõrge S-kivist viilkatusega hoone. Otsaviilud sõrestikkonstruktsioonis. Turuplatsipoolse esifassaadi kujundavad kolm laias lukukiviga krohviraamistuses ümarkaarset ukseava ning 4-kandilised petikniššid. Tähelepanuväärseim ehitis elamuga ühtses hooviansamblis.
Aida nurga juures, majandushoovi ja aia piiril kiviraketega kaev. (EA)

Ehit. 19.s. alguses.