Mälestise nimi Viljandi Jaani kirik, 15.saj.

Inspektor: Viljandi Linnavalitsus, Monika Vestman

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Ajastu sakraalehituse näide. Rekonstr. frantsislaste kloostri kirikust, mille ehitamisel on ära ksutatud mingi varasem sakraalehitus.

Mälestise kirjeldus

Omaaegne kloostrikiriku ühelööviline kooriruum ja pikihoone olid tõen. võlvimata. Koori seinu liigendasid kaks sakramendinišši, selgitamata liturgilise funktsiooniga kaaristud ja ukseavad käärkambrisse. Praegune käärkamber pärineb 18. s-st. Pikihoone on ehitatud sekundaarsena vastu koori müüre. Lisaks W-sissepääsule oli juba algselt olemas S-portaal, mille ette 19.s. lisati eeskoda. W-osa koos torniga on hilisem, ent samuti keskaegne. Eksterjööri kaunistavad kolmnurksillustega niššid ja sõõrpetikud.

Mälestise ajalugu

Rajatud 15.s II poolel frantsisklaste kloostri päevil. klooster suleti 1560 ja purustati samal aastal linna vallutamisel. 17.s. I kolmandikul rekonstrueeriti linnakirikuks (pühitsetud Ristija Johannesele), hiljem korduvalt ümberehitatud. Hilisbarokne tornikiiver valmis 1815 pärast põlemist 1811. Pärast II maailmasõda kasutati laona. 1980. a-il alustati kohandamist kontserdisaaliks. Taastati kirikuna 1992, arh. M.Kinks, kunstiajal. K.Alttoa. (EA, Eestimaa kirikud)

Mälestis asub Viljandi vanalinna muinsuskaitsealal

- Kuidas kaubalaost jälle kirik sai (Sakala 28.12.2012)