Mälestise nimi Kasiinohoone Viljandis Posti 11, 1843.a.
Ehitisregistri ehitis tööstushoone (112015750)

Inspektor: Viljandi Linnavalitsus, Monika Vestman

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Klubihoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Endine Casino-ühingu klubihoone on Viljandi hilisklassitsistliku puitarhitektuuri silmapaistvamaid näiteid.

Endine klubihoone on Viljandi hilisklassitsistliku puitarhitektuuri silmapaistvamaid näiteid.
Kõrgele maakivisoklile rajatud pikaksvenitatud ristkülikukujulise põhiplaaniga hoone on ehitatud rõhtpalkidest ja ajastule iseloomulikult kaetud väljast laiadest rõhtlaudadest voodriga. Hoone on ühekorruseline, kõrge poolkelpkatusega, võlvitud keldrikorruse ning osalielt välja ehitatud katusekorrusega.
Rangelt sümmeetriline fassaadilahendus paistab silma oma detailirikkusega. Peafassaadi rõhutab pidulik portikusemotiiv - neli kõrgel soklil saledat kannelüüridega sammast kannavad arhitraavi katusesse lõikuva kõrge kolmnurkfrontooniga. Analoogne motiiv kordub lihtsustatuna fassaadi kummaski otsas paikneva sissekäigu kujunduses, kus kolmnurkse ehisviiluga varikatus toetus kahele ümarsambale (hävinud). Rikkaliku geomeetrilise nikerdornamendiga tiibuksed esindavad kohapealse tisleritöö kõrget taset.
Klassitsistlikku fassaadidekoori täiendavad nurgapilastrid, karniisid, triglüüfifriis, ristkülikulised ehispinnad.

Mälestise ajalugu

Hoone - endine "Casino"-ühingu klubihoone ehitati aastatel 1842-43, ehituse initsiaatoreiks olid mõned Viljandi ja selle ümbruskonna aadlikest mõisaomanikud.
"Casino" ühing rajati teiste samalaadsete eeskujul kinnise klubilise asutusena, kuhu põhikirja järgi võisid kuuluda ohvitserid, kõrgema astme ametnikud, aadlikud, teadlased, nn. "gebildete Personen". Asutamisel oli liikmete arv ühingus 72, 1892.a. kasvas liikmete arv 92-ni.
Seltskondliku kooskäimise ja ajaviitekohana kavandatud klubihoone ehitati Lossi ja Posti tn nurgakrundile, selle taha Veski (Jakobsoni t) äärde jäi ühingule kuuluv aiaplats suure tiigiga.
1926.a. anti hoone Viljandi Käsitööliste Seltsile.
1930-ndail aastail asus seal Sakala Maleva staap.
1940-ndast asub majas õmblustööstus.

Kaitsevööndi ulatus

Mälestis asub Viljandi vanalinna muinsuskaitsealal. Vt. EV Valitsuse määrus nr.219, 17.juuni 2004.a. "Viljandi vanalinna muinsuskaitseala põhimäärus"