Mälestise nimi Elamu Viljandis Tartu 19, 18.saj. II pool

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Viljandi vanimaid puithooneid.

Kirjeldus

Ristkülikukujulise põhiplaaniga, piklik madala rõhtpalkidest keha ja kõrge S-kivist poolkelpkatusega hoone. Maja keskel paksude kiviseintega mantelkorsten-köök, millega külgnes neli köetavat eluruumi. Hiljem on fassaadile peasissepääsu ette ehitatud klassitsistlik sammasportikus ja esinduslikkust rõhutav kaarjas pandus. Eluruumid katusekorrusel, väike juurdeehitus vastu W-poolset otsaseina, õuetiib, veranda on lisandunud 20.s. vahetusel. Interjööris on säilinud üksikuid barokse kujundusega tahveluksi. (EA)

Ajalugu

Esimene kodanikumaja, mis 1770 paiku ehitati väljapoole linna keskaegset vallikraaviga piiratud territooriumi Tartu mnt. äärde.
19.s. I p. tehtud ümberehitusega sai elamu klassitsistliku fassaadi.
Mitmed juurdehitused lisatud 19.s. lõpus- 20.s. algul.