Mälestise nimi Viljandi tuletikuvabriku torn, 1904.a.

Inspektor: Viljandi Linnavalitsus, Monika Vestman

Ehitised, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917, 1918-1939.

Arhitekt Aleksandr Vladovski projekteeritud iseloomulik hoone ajalooliste tehasehoonete ansamblis.

Mälestise kirjeldus

Veetornihoone on tellisseintega; igal küljel olevaid aknaavasid püstselt raa¬miv, ülakorrusel kaarjalt lõp¬pev ja veidi tagasiastuv seinaosa on krohvitud ja kontrast¬selt valgeks võõbatud. Torni kroonib võimas historitsistlik hammasfriisiga karniis ja telk-katus.

Mälestise ajalugu

Tuletikuvabriku rajasid praegusse asukohta kaupmees Ed. Pohl ja linna-kodanik J. Vihvelin 1904 ühekorruselise lihtsa, viilkatusega tellishoonena, mille keskel on 2-korruseline historitsistliku hammasfrontooniga pealisehi-tis. 1922 ehitati selle ette hammasrinnatisega ühekorruseline, varasemate ehitistega harmoneeruv juurdeehitis. 1912 algse peahoonega samale ehitusjoonele ehitatud ja 1915 maha põlenud ühekorruseline ilmetu lukuvabrik taastati 1926 tikuvabriku nn. uue osakonnana. 1927 ehitati arh. A. Vladovski proj. järgi mõlemaid hooneid ühendav veetorn, mille põhikorrusel on kontoriruumid, II korrusel laod, IV korrusel u. 30 m3 veepaak, samuti väravaehitis, millega vabrik sai üldtuntud, II maailmasõjani säilinud ilme. 1938 tehti juurde- ja ümberehitusi, mis peafassaadi ei muutnud. Sõjas hävis ena¬mik vabrikuhooneist, pärast taastamist ja rekonstrueerimist (1948/49 ja 1957/58) pole alg¬sest vabrikust peale veetorni midagi säilinud
(EA)