Mälestise nimi Elamu Viljandis Jakobsoni 8, 1908-1910.a.
Ehitisregistri ehitis staabihoone (112031223)

Inspektor: Viljandi Linnavalitsus, Monika Vestman

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Viljandi 20.s. algusaastate arhitektuuripärandis esiletõusev elamu.
Väikelinna villa omanäelise juugendarhitektuuri näide.

Mälestise kirjeldus

Ajastule iseloomulikuna on villa kavandatud juugendstiili suundumustest lähtuvalt, asetades pearõhu sujuvalt voogavatele joontele. Kahekorruseline telliskivist, krohvitud ehitis on kaetud kõrge, punasest kivist viilkatusega, mida ilustavad kumerad katuseaknad. Domineerib kompaktne ja hoone sisemisest struktuurist sõltuv mahuline kompositsioon. Läänefassaadi keskosa rõhutab barokse kiivriga lõpetatud toalaiune ärkel, millele lisandub kahele stiliseeritud raskepärasele sambale ja nurgapiilaritele toetuv eenduv rõdu. Fassaade ilmestavad kitsad piklikud erikujulised ja erinevalt rühmitatud aknad, mis annavad hoonele omalaadse keskaegset viilelamut meenutava ilme. Peasissepääsuesist võlvjat varikatust toestab stiliseeritud joonia kapiteeliga nurgasammas – motiiv, mida kohtame tollases Viljandi villaarhitektuuris mujalgi. Omalaadsed ja ehitistel harva esinevad on fassaadidel keerduva joonega stukk-kaunistused. Põhiplaanilt on Villa Doll asümmeetriline.

Mälestise ajalugu

1908. aastal asuti Jakobsoni tänavale ehitama villalaadset elamut praost Westrén-Dolli Moskvas tegutsenud pojale. Nn. Villa Doll valmis 1909/1910. aasta talvel. Praeguseni puuduvad kindlad andmed projekti autori kohta – uurijad on hoonet omistanud mitmetele arhitektidele. Kaudsetel andmetel on selleks peetud mõnda Moskva arhitekti ning viidatud on ka rahvusliku arhitektuuri suurkujule Karl Burmanile. Leo Gens mainib, et Burman esitas 1910. aastal Tallinnas toimunud Eesti Kunstiseltsi näitusele ühe Viljandi maja projektid ja kavandid ning Burmani märkmetes tema projektide järgi ehitatud hoonete kohta nimetatakse A. O. Westrén-Dolli maja Viljandis. Siiski ei pea ta Burmanit kõnealuse hoone autoriks, vaid arvab, et mainitud projekt on ilmselt valminud mõnes büroos, kus arhitekt aastatel 1908–1910 töötas. Seega jääb hoone autorsuse küsimus lahtiseks, kuid ilmselgelt on tegu andeka arhitekti tasakaalustatud ja läbimõeldud loominguga. Algset plaanilahendust on tänaseks korduvalt muudetud, lisatud on vaheseinu. Põhiosa algsest viimistlusest on hävinud. Säilinud on siiski väärtuslikke interjööridetaile – juugendlikud kahhelahjud, trepivõre fragmendid jms. Hävinud on ka õue haljastus.

Asub Viljandi vanalinna muinsuskaitsealal

-Juhtkiri : väärt majadele väärikas sisu