Mälestise nimi Elamu Viljandis Tallinna 11a, 20.saj. I pool

Inspektor: Viljandi Linnavalitsus, Monika Vestman

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ilmekas näide rikkaliku dekooriga säilinud historitsistlikust puitelamust.

Mälestise kirjeldus

1- ja osaliselt 2-korruseline historitsistlikus stiilis, viilkatusega, laudisega kaetud fassaadiga puidust elamu. Hoone paikneb tänavajoonest eemal esiküljega Tallinna tänava poole. Avad paiknevad korrapäraselt. Avatäited on puidust. Hoone koosneb madalast viilkatusega kaetud hoonemahust, mis paikneb piki tänava telge, ja sellega risti paiknevast 2-korruselisest kolmnurkviiluga kaetud keskrisaliidilaadsest väljaehitisest. Hoone nurgad on kvaaderdatud, risaliidi kujunduses on kasutatud ohtralt saeornamenti ning stiliseeritud pilastreid. Sarikate otsad on profileeritud. Peasissepääsud paiknevad keskrisaliidi servades. Hoone tagakülg ja otsafassaadid on lihtsama kujundusega, kuid ka nende juures on kasutatud nurgakvaadreid ja profileeritud sarikaid. Detailide põhjal võib oletada, et esifassaadi keskmes paiknev risaliit on hilisem lisandus ning algselt paiknes 2-korruseline keskosa ühel joonel ülejäänud fassaadiga, sarnanedes hoone tagafassaadi lahendusele. Hoone paikneb Viljandi linna muinsuskaitseala vahetus läheduses, Tallinna maantee lähedal Posti tänava sihil.

Elamu on tõenäoliselt ehitatud 20. sajandi alguses või 19. sajandi lõpus.