Mälestise nimi Viljandi kohtuhoone, 1895.a.
Mälestise vana number Ajal.636
Ehitisregistri ehitis kohtuhoone (112027412)

Inspektor: Viljandi Linnavalitsus, Monika Vestman

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Kohtuhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Väikelinna riigiasutuse 19/20 s vahetuse stiilinäide.

Mälestise kirjeldus

Riigiasutusele iseloomulikus neorenessanss-stiilis ehitis. Traditsioonilise U-kujulise põhiplaaniga. 2- korruseline hoone. Plaanis ruudukujuline keskosa kujundab tänavaküljel tugevasti eenduva keskrisaliidi, hoovi pool on trepikoja ümara otsaga eend. Krohviviimistlusega lakooniliselt kujundatud tänavafassaadidel on toonitud rustikat. II korrus on kaaravadega. Keskrisaliit kroonib konsoolidega karniis ja atikasein. I korrusel olid ühes hoonetiivas rahukohtu ja teises kantselei ja arhiiviruumid; II korruse keskel suurem kohtusaal. Hoovi poolt liitub hoonega 2-korruseline arestimaaja. (EA)

Ehit. 1895, arh. G. Pfeiffer Riiast.