Mälestise nimi Elamu Viljandis Lutsu 5, 1906-1907.a.

Inspektor: Viljandi Linnavalitsus, Monika Vestman

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Väikelinna heimatstiilis elamu näide. Omaaegse 19/20s.s vahetusel tegutsenud arhitekti R. v. Engelhardti loomingu näide.

Mälestise kirjeldus

2-korruseline alt liigendamata ja pritskrohviga, II korruselt liigendatud vahvärgiga, millele liitub ühekorruseline abiruumidega hooneosa ja hoovi pool kaetud terrass. Fassaadi ilmestab II korruse lodza, selle kohal kolmnurkviil. Keskseks ruumiks on kaht korrust läbiv trepihall, piklike akende reaga tänavafassaadil. Säilinud on algset juugendstiilis sisekujundust: trepihalli talalagi ja trepipiire, raamuksed, kahhelahjud ja muid pisidetaile.ˇEA)

Mälestise ajalugu

Ehit. 20.s. I aastakümnel, arh. R. v. Engelhardt. nmetatud ka "Villa Engelhardtiks" majavaldaja, Viljandi omaaegse linnapea, proj. autori venna järgi.

Kaitsevööndi ulatus

Mälestis asub Viljandi vanalinna muinsuskaitsealal. Vt. EV Valitsuse määrus nr.219, 17.juuni 2004.a. "Viljandi vanalinna muinsuskaitseala põhimäärus"

z