Mälestise nimi Heimtali mõisa moonakatemaja, 19. saj
Ehitisregistri ehitis elamu (4-krt) (112005722)

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Moonakatemaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Moonakatemaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mõisaansamblisse kuuluv kõrvalhoone

Mälestise kirjeldus

1-korruseline, osaliselt kelpkatusega kaetud, krohvitud fassaadiga saviplonnidest elamu paikneb tiigi ümber koonduvas majandushoonete rühmas, otsafassaadiga tiigi poole. Korrapäratult paiknevate avade täited on puidust. Lihtsakoelise hoone kõige silmatorkavamaks jooneks on erinevad hooneotsad. Neist idapoolset katab kelpkatus ja läänepoolset viilkatus, mille all on tellistest laotud vahvärk viiluväli. Ümberehitustega on muudetud avade paigutust ning fassaadiviimistlust. Hoone koos sepikojaga asub mõisasüdamest mõnevõrra eemal ümber tiigi koonduvas majandushoonete rühmas.

Ehit. 19.s. I poolel. (valminud 1858. a-ks)