Mälestise nimi Päri mõisa masinarehi, 19.-20. saj

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Rehi, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Rehi, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Piirkonna ajastu tüüpilise majandushoone näide endises mõisaansamblis

Mälestise kirjeldus

Suur, liigendatud ja juurdeehitustega krohvimata maakivihoone. Hooned kaetud viilkatustega (varem s- kivikatendiga) . Hoone kõrgeima osa moodustab rehealune, mille seinad on ehitatud kõrgete ümmarguste maakivitulpadega, mille kivide vahed krohvitud ja dekoreeritud kivikillustikuga. Postide vahed täidetud tellistega ja püstlaudisega. Rehele liituv kütteruum on selle otsal risti. See on madalam lõhutud maakivist ehitis. Hoonel on kõrge neljatahuline ülalt ahenev korsten, millel vöö ja karniisid. Aknad on väiksed, 6- ruudulised. Rehe otsale on katustatud vahekäiguga liidetud madalam kuivatihoone, lõhutud maakivist ja krohvimata müüridega, otsaviil tellistest osaliselt vahvärgiga. Hoone avad on raamitud tellistega ja kaetud pealt lameda kaarega. Aknad väikesed 6-ruudulised.

Ehitatud 19.s. II p keskel ja lõpuveerandis.