Mälestise nimi F. v. Tiesenhauseni vapp-epitaaf, Chr. Ackermann, 17. saj. (puit, polükroomia)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Epitaaf, Vappepitaaf.

Maanõunik Fromhold von Tiesenhauseni (1627-1694) vappepitaaf.

Mälestise asukoha kirjeldus

Paiknes kooriruumi põhjaseinal (vt. Lisa – vappepitaafide paiknemine (2005): nr. 59), konserveerimiseks maha võetud.

Asukoht: kooriruumi põhjaseinal. Vt. Lisa – vappepitaafide paiknemine (2009): nr. 58

Muinsuskaitse all alates 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 230
Fromhold von Tiesenhausen (1627-1694) – maanõunik, Eestimaa rüütelkonna peamees, Rootsi vanemleitnant; Hertu, Undla ja Valtu mõisa pärushärra.

Materjal: puit, hõbe.
Tehnika: polükroomia.
Autor, valmistamise koht: Christian Ackermann (?)
Dateering: 17. sajandi lõpp (umb. 1694)
Mõõtmed: kõrgus 280 cm, laius 220 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): tekstitahvlil hõbedasel pinnal gooti kirjas, osaliselt säilinud:
Der Wohlgebohrener Gestren ger ..... Herr Fromhold von Tiesenhausen Erbgesessen auf............... gebohren Anno 1627 den... und Anno 1694 den 22 Februar..... und Sehlingen todt entschlaffen Seines Alters 67 Jahr...............
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): tugevasti tolmune, värvi- ja puidukahjustusi
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): vapikilbi kuldsel väljal rohelisel mururibal sammuv must härg. Vapikilbile toetub turvisekiiver, millelt kõrguvad sarved ja paabulinnusuled. Vapikeebi moodustab kuldne-hõbedane akantusornament. Vapikilbi all paiknevast tammekännust hargnevatel okstel perekonnavapid: parempoolne haru (alt üles): 1. Tiesenhausen; 2. Kruse; 3. Taube; 4. Rosen; 5. Rosen; 6. Stael v. Holstein; 7. Lohde; 8. Meks. Vasakpoolne haru (alt üles): 1. Üxküll; 2. Treyden; 3. Anrep; 4. Schwarzhoff; 5. Vietinghoff; 6. Üxküll; 7. Bremen; 8. Twiefel. Vappepitaafi külgedel seisavad turvises sõdalased hellebardidega. Hõbedase pinnaga tekstitahvlit ümbritseb militaarne atribuutika ja ahelates türklaste figuurid.