Mälestise nimi Krutsifiks, 19.saj. (messing, hõbe, puit)

Kunst, Materjal, Puit, Metall, Objekt, Sakraalese, Rituaalese.

Mälestise ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1980. aastatest – Paide rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 293.

(Kirjelduse koostas Sirje Simson 2000. aastal.)

Materjal: messing, puit.
Tehnika: hõbetatud, valatud.
Dateering: 19.saj.
Mõõtmed: rist 53,3 x 29, 1 cm, sokkel 15, 5 x 32, 3 x 21, 5 cm, figuuri kõrgus ca 27 cm, käte siruulatus ca 22 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Altarikrutsifiks: massiivsele profileeritud soklile toetuvale lamedale mustaks värvitud puuristile (laius 5 cm, värv servadest kulunud) kinnitub metallist valatud ja hõbetatud Ristilöödu kuju. Figuur on masajas ja ebaproportsionaalne (mh. käed lühikesed); põlved harali, jalalabad ristatud; pea kerges pöördes paremale; niudevöö kinnitub paremal puusal. Ristilöödu pea kohal kaldu asetsev haraliste otstega nimesilt I. N. R. I; jalgadest allpool Aadama luud (5, 2 x 5, 5 cm). Rist paigaldub soklisse lahtiselt.