Mälestise nimi L. W. Taube vapp-epitaaf, Chr. Ackermann, 1698.a. (puit, polükroomia)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Epitaaf, Vappepitaaf.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui Tallinna Toomkiriku unikaalsesse vapp-epitaafide kogusse kuuluv ajastuomase kujundusega nikerdkunstiteos barokiajast 17. sajandist.

Vabahärra Ludwig Wilhelm von Taube (1644 -1698) vappepitaaf.

Mälestise asukoha kirjeldus

2005.a asus kooriruumi põhjaseinal (vt. Lisa – vappepitaafide paiknemine (2005): nr. 56). Alates 2009.a asub orelirõdu lääneseinal (vt. Lisa – vappepitaafide paiknemine (2009): nr. 55).

Muinsuskaitse all alates 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 240
Ludwig Wilhelm von Taube (1644-1698) – vabahärra, Rootsi oberst Helsingi rügemendis; Maidla mõisa pärushärra´.

Materjal: puit, hõbe.
Tehnika: polükroomia.
Autor, valmistamise koht: Christian Ackermann (?)
Dateering: umb. 1698
Mõõtmed: kõrgus 3 m, laius 2, 5 m, vapikilp 94 x 81 cm.
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): tekstitahvlil hõbedasel põhjal on mustas gooti kirjas:
Der Hochwollgebohrner Herr
Baron Ludwig Wilhelm Taube, Freijherr
von Maijdel Ihro Königl. Maijtt Zu Schweden wohl
meritirter Oberster zu Fuss über das Helsingsche Regiment
in Schweden, ist gebohren Anno 1644 den 15 Decembr. und
Anno 1698 den 13 Maij in dem Herr Sehlig
entschlaffen Seiner Alters 53 Jahr
5 Monat weniger 2 Tage.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): tolmune
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): barokse epitaafi keskel paikneb suguvõsa vapp: nelja-jaotuselise vapikilbi ülemisel parempoolsel ja alumisel vasak-poolsel jaotusel on hõbedasel väljal sinine kolmnurk, vasakpoolsel ülemisel on kuldsel väljal punases tornis sinine lõvi, kes hoiab käppade vahel rohelist loorberioksa, parem-poolsel alumisel jaotusel kuldsel väljal profiilis punane lõvi hellebardidega. Suure vapikilbi keskel paikneb väike vapikilp: kuldsel väljal puutüvi juurte ja kahe lehega. Vapikilbile toetuvad kaks turvisekiivrit, parempoolselt kõrguvad paabulinnusuled puutüvedega külgedel. Vapikeebi moodustab akantusornament. Vapikilbi all paiknevast tammekännust hargnevatele okstele on paigutatud väikesed perekonnavapid, millest on säilinud:
parempoolsel harul: 1. -; 2. -; 3. Delvig (H.......vig von Toal v.........N˚3); 4. Fahrensbach: ......... Farens...... .........; 5. kuni 7. -; 8. Farensbach: Anna Farensbach von Uden ..... N˚8
vasakpoolsel harul: 1. Taube (tekst ei ole säilinud); 2. -; 3. Twifel: H: Wilhelm von Twiebeln Erbherr........ittifer M: N˚......; 4. -; 5. Tiesenhausen: H: Fabian v. Tiesenhausen M N˚ 5; 6. kuni 8. -.
Vappepitaafi servadel seisavad figuurid: paremal sõdalane ja vasakul Athena. Vappepitaafi allosas paikneb militaarsest atribuutikast ümbritsetud tekstitahvel. 1971-1976. aastail restaureeritud.