Mälestise nimi Uexkülli vapp-epitaaf, Chr. Ackermann, 17. saj. lõpp (puit, polükroomia)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Epitaaf, Vappepitaaf.

Von Üxkülli suguvõsaliikme suure vappepitaafi juurde kuuluvad väikesed vappepitaafid:

1. Delwigi väike vappepitaaf

materjal ja tehnika: puit, nikerdus, polükroomia, kullatis, hõbe
autor, valmistamise koht, dateering: umbes 1700
mõõtmed: kõrgus 79 cm, laius 76,5 cm (M. Lumiste andmed, 1970); kõrgus 94 cm, laius 77 cm (konserveerimistööde käigus mõõdetud, 1993)
märgid ja kirjed: -
eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid, jms.): tolmune, tekstitahvli kiri hävinud
täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid, jms.): keskel paikneb nelinurkne vapikilp Delwigi perekonna vapiga: hõbedasel väljal alt paremalt üles suunduv diagonaallint, mis jaotatud laineliselt kaheks, ülemine jaotus sinine, alumine - punane. Vapikilbile toetub kroonitud raudrüükiiver, millelt kõrguvad jaanalinnusuled (paremal - punane, vasakul - hõbedane). Vapikeebi moodustab puna-hõbedane akantusornament. Allosas paikneb tekstitahvel, mille hõbedaselt põhjalt on kiri kaduma läinud. 1993. puhastatud Tallinna Toomkiriku vappepitaafide konserveerimistöökojas.

2. Stael von Holsteini väike vappepitaaf

autor, valmistamise koht, dateering: 17. sajandi lõpp
mõõtmed: kõrgus 64 cm, laius 69 cm. (M. Lumiste andmed, 1970)
märgid ja kirjed: -
täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid, jms.): keskel paikneb nelinurkne vapikilp perekonna vapiga: hõbedasel väljal 8 punast kuuli. Vapikilbile toetub kroonitud turvisekiiver. Vapikeebi moodustab puna-hõbedane akantusornament. Allosas paikneb tekstitahvel, mille hõbedaselt põhjalt on kiri kaduma läinud. 1993-1995. konserveeritud Tallinna Toomkiriku vappepitaafide konserveerimise töökojas.

3. Jürgen Lohde väike vappepitaaf.

mõõtmed: kõrgus 95 cm, laius 80 cm. (M. Lumiste andmed, 1970)
märgid ja kirjed: tekstitahvlil hõbedasel põhjal on must kiri, osaliselt loetav: Über Elter Vater Jürgen
eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid, jms.): tolmune
täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid, jms.): keskel paikneb nelinurkne vapikilp Lohde perekonna vapiga: punasel väljal kolm hõbedast karukäppa. Vapikilbile toetub kroonitud turvisekiiver, paabulinnusulgedega, mida toetavad kummaltki poolt karukäpad. Vapikeebi moodustab puna-hõbedane akantusornament. Allosas paikneb tekstitahvel. 1993-1995. konserveeritud Tallinna vappepitaafide konserveerimise töökojas.

4. Maydelli väike vappepitaaf (ca 1700).

mõõtmed: ripub kõrgel, ei ole võimalik mõõta
märgid ja kirjed: tekstitahvlil hõbedasel põhjal olev must kiri, säilinud osaliselt:
....................aydel
täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid, jms.): keskel paikneb nelinurkne vapikilp Maydelli perekonna vapiga: sinisel väljal jookseb alt paremale üles hõbedane diagonaallint, millel kolm musta vertikaalset kala. Ülemisel sinisel väljal neli kuldset kuuli, alumisel kolm. Vapikilbile toetanud turvisekiiver on kaduma läinud. Vapikeebi moodustab punane-kuldne-hõbedane akantusornament. Allosas paikneb tekstitahvel. 1993-1995. puhastati Tallinna Toomkiriku vappepitaafide konserveerimise töökojas

5. Meksi väike vappepitaaf
mõõtmed: kõrgus 64 cm, laius 68 cm. (M. Lumiste andmed, 1970)
märgid ja kirjed: -
täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid, jms.): keskel paikneb nelinurkne vapikilp Meksi perekonna vapiga: nelinurkne vapikilp on jagatud horisontaalselt kaheks: ülemisel jaotusel punasel väljal hõbedane kuldse südamikuga lilleõis, alumisel hõbedast ja musta värvi diagonaalruudustik. Vapikilbile toetub kroonitud turvisekiiver. Vapikeebi moodustab punane-hõbedane akantusornament. Allosas paikneb tekstitahvel, mille hõbedaselt põhjalt on kiri kaduma läinud. 2001. puhastati Tallinna Toomkiriku vappepitaafide konserveerimise töökojas.

6. Roseni väike vappepitaaf

mõõtmed: kõrgus 85, 5 cm, laius 68 cm. (M. Lumiste andmed, 1970)
märgid ja kirjed: -
täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid, jms.): keskel paikneb nelinurkne vapikilp Roseni perekonna vapiga: kuldsel väljal kolm punast roosiõit. Vapikilbile toetub kroonitud turvisekiiver paabulinnusulgedega, mida toetavad kummaltki poolt kaks loomakest (nirk?). Vapikeebi moodustab puna-kuldne akantusornament. Allosas paikneb tekstitahvel, mille hõbedasel põhjal olnud tekst on kaduma läinud. 1993. konserveeritud Tallinna Toomkiriku vappepitaafide konserveerimise töökojas.

7. Paul von Scharenbergi väike vappepitaaf

mõõtmed: kõrgus 81 cm, laius 70 cm. (M. Lumiste andmed, 1970)
märgid ja kirjed: tekstitahvlil hõbedasel põhjal musta kirjaga tekst, osaliselt säilinud:
Über Elter Vater.......Paul
täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid, jms.): keskel paikneb kolmnurkne vapikilp perekonna vapiga: punasel väljal ülalt paremalt diagonaalselt alla suunduv hõbedane sakmeline lint. Vapikilbile toetub kroonitud turvisekiiver, millelt kõrguvad kolm palmilehtedest buketti. Vapikeebi moodustab puna-hõbedane akantusornament. Allosas paikneb tekstitahvel. 1993-1995. konserveeritud Tallinna Toomkiriku vappepitaafide konserveerimise töökojas.

8. Taube väike vappepitaaf

mõõtmed: kõrgus 93 cm, laius 70 cm
märgid ja kirjed: tekstitahvlil hõbedasel põhjal olnud tekstist säilinud:
VON HIER·
täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid, jms.): keskel paikneb Taube perekonna vapp: nelinurksel kuldsel väljal puutüvi juurte ja kahe lehega. Vapikilbile toetub kroonitud turvisekiiver, millelt kõrguvad paabulinnusuled puutüvedega kummalgi pool. Vapikeebi moodustab roheline-kuldne akantusornament. Allosas paikneb tekstitahvel. 1996. konserveeritud Tallinna Toomkiriku vappepitaafide konserveerimise töökojas.

9. Tödweni väike vappepitaaf

mõõtmed: kõrgus 106 cm, laius 80 cm
märgid ja kirjed: -
täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid, jms.): keskel paikneb nelinurkne vapikilp Tödweni perekonna vapiga: sinisel väljal kolm kuldset kuueharulist tähte. Vapikilbile toetub kroonitud turvisekiiver, millelt kõrgub rusikasse pigistatud turvises käsi. Vapikeebi moodustab sinine-kuldne akantusornament. Allosas paikneb tekstitahvel, mille hõbedaselt põhjalt on kiri kaduma läinud. 1993. konserveeritud Tallinna Toomkiriku vappepitaafide konserveerimise töökojas.

10. Üxkülli väike vappepitaaf

märgid ja kirjed: -
täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid, jms.): vapp-epitaafist säilinud vaid ülemine osa. Keskel asetsevast vapikilbist on säilinud kaks ülemist jaotust: parempoolsel ülemisel kuldsel põhjal punane kroonitud lõvi, vasakpoolsel ülemisel mustal põhjal kuldne kroon ristatud hõbedaste hellebardidega. Vapikilbile toetuvad kaks kroonitud turvisekiivrit. Vapikeebi moodustab must-punane-kuldne akantusornament. 1993 -1995. konserveeritud Tallinna Toomkiriku vappepitaafide konserveerimise töökojas.

11. Üxkülli väike vappepitaaf

mõõtmed: kõrgus 63 cm, laius 70 cm. (M. Lumiste andmed, 1970)
märgid ja kirjed: -
täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid, jms.): keskel paikneb nelinurkne Üxkülli perekonna vapp: neljaksjaotatud vapikilbi ülemisel parempoolsel ja alumisel vasakpoolsel kuldsel väljal - punane kroonitud lõvi(salient); ülemisel vasakpoolsel ja alumisel parempoolsel mustal väljal kuldne kroon hõbedaste ristatud hellebardidega. Vapikilbile toetub kaks kroonitud turvisekiivrit. Vapikeebi moodustab punane-kuldne-hõbedane akantusornament. Allosas paikneb hõbedane tekstitahvel, mille kiri ei ole säilinud. 1993. konserveeritud Tallinna Toomkiriku vappepitaafide konserveerimise töökojas.

12. Tiesenhauseni väike vappepitaaf

mõõtmed: -
märgid ja kirjed: tekstitahvlil: Über Elter Vater H. Fabian von Tiesenhausen Erbgesessen auf Berson und Kalsanau
eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid, jms.): ei ole teada
täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid, jms.): traditsioonilise lihtsa kompositsiooniga väikese vappepitaafi keskel paikneb vapikilp Tiesenhauseni vapiembleemiga (härg). Vapikilbi kohal raudrüükiiver, mille kroonilt kõrguvad pühvlisarved ja paabulinnusuled. Külgedel lopsakad akantuslehed ja allosas alt ovaalne ning keerduvate ülanurkadega tekstitahvel.
1960 (?) viidud Rakvere Kolmainu kirikusse (M. Lumiste poolt 1970 koostatud mälestise passis ei ole seda fakti fikseeritud; samas on nimetatud, et tekst ei ole loetav); seal restaureeritud(?).

Pikihoone põhjaseinal. Vt. Lisa – vappepitaafide paiknemine (2005): nr. 69

Mälestise asukoha kirjeldus

Asukoht: pikihoone põhjaseinal. Vt. Lisa – vappepitaafide paiknemine (2009): nr.71 (suur vappepitaaf); väikesed vappepitaafid: nr. 98 (Rosen), nr. 99 (Stael v. Holstein), nr. 100 (Lohde), nr. 101 (Scharenberg), nr. 102 (Maydell), nr. 103 (Mecks), nr. 104 (Taube), nr. 105 (Üxküll), nr. 106 (Tiesenhausen), nr. 107 (Delwig), nr. 108 (Tödwen), nr. 109 (Üxküll)

Muinsuskaitse all alates 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 244

Materjal: puit, hõbe.
Tehnika: polükroomia.
Autor, valmistamise koht: Christian Ackermanni töökoda (?)
Dateering: 17. sajandi l?pp
Mõõtmed: kõrgus 204 cm, laius 184 cm, vapikilp 73 x 63 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): tolmune, kiri tekstitahvlil peaaegu täiesti hävinud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): traditsioonilise barokse kompositsiooniga. Keskel paikneb Üxkülli perekonna vapiga neljajaotuseline vapikilp: kullatud väljal punane kroonitud lõvi ja mustal väljal kullatud kroonid hõbedaste ristatud hellebardidega. Vapikilbile toetuvad kaks raudrüükiivrit, mille kaunistused on kaduma läinud. Vapikilpi ääristavad peenelt nikerdatud õhuliselt kuldsed akantusornamendid. Vappepitaafi ülemistel nurkadel istuvad putod, vasakpoolne neist toetub liivakellale, parempoolne kolbale. Tekstitahvli kiri (mustad tähed hõbedasel põhjal) on peaaegu täielikult hävinud, samuti ka suur osa tahvlit ümbritsenud militaarsest atribuutikast. 1997. konserveeritud Tallinna Toomkiriku vappepitaafide konserveerimistöökojas.