Mälestise nimi Albu mõisa peahoone

Vanim puidust mõisahoone piikonnas.

Kirjeldus

Hoone on kõrge soklikorrusega ühekorruseline ja kahe tahapoole ulatuva tiibehitusega ning liigendatudkelpkatusega barokilik ehitis. Esifassaadi rõhutab kolmnurkse viiluga risaliiditaoline pealeehitus. 1888.a. on hoonele ehitatud puidust veranda.
Mõisahoone on restaureeritud.

Asub kunstlikult kuhjatud künkal Ambla jõe kaldal Järva maakonnas Albu vallas.

Ajalugu

Teated Albu mõisast pärinevad 1282.aastast, olles vanim ordumõis Järvamaal ja üks vanemaid Eestis. Samas kohas on hoone olnud juba 14. sajandil. Selle hoone fragmendid on säilitatud. Järgmine hoone samale kohale on olnud ehitatud 16. sajandil. Praegune hoone pärineb 18. sajandi algusest.

Albu mõisa ajaloost veel

- Albu mõis avas kunstihooaja