Mälestise nimi Ambla kirikuaia piirdemüür

Inspektor: Muinsuskaitseameti Järva maakonna vaneminspektor, Karen Klandorf

Kirikuaia piirde tüüpiline näide.

Mälestise kirjeldus

Kirikuaia lääneküljel maakivisidusmüür, põhjaküljel ca 2m kõrgune pae- ja raudkivimüür. Idaküljel pae- ja maakivikuhjatis. Lääneküljes värav paekivipostidega, ilma väravavõredeta. Põhjaküljel suur kolmeosaline pealt astmikviiluga neogooti väravaehitis. Keskel suured kahepoolsega sepisvõredega väravad ja kahel pool väiksed sepisjalgväravad. Kabelist lõunapool pinnases märgatav kunagise kirikuaia lõunamüüri asukoht. Kirikuaia loodenurgas paekivist ehitis madala viiluga.

Mälestise ajalugu

Madalad piirdemüürid on varasemad , pärinedes eri aegades. kirikuaia laienemisega rajati ka uued piirdemüürid. Kõige hilisem on põhjaküljel paiknev kõrge maakivimüür koos suure väravaehitisega mis on ehitatud 19.s. lõpul v. 20.s. algul.

Kirikuaeda ja kalmistule jäävate mälestiste ühine kaitsevöönd vt lisa nr 1.

Kirikuaeda jäävate mälestiste kaitsevööndi ulatus vt. KKT lisa nr.1