Mälestise nimi Ambla vallamaja
Ehitisregistri ehitis Vallamaja (107021514)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Järva maakonna vaneminspektor, Tiit Schvede

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Vallamaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Aleviku esindusliku arhitektuuriga ühiskondlik hoone, mis on mänginud olulist rolli piirkonna sotsiaal- ja majanduselus.

Mälestise kirjeldus

Ühekorruseline, krohvitud kivihoone, lakatubadega ja viilkatusega. Lai räästakarniis on jõulise profileeringuga, ehitise nurgad on kujundatud krohviliseenidega. Aknad paiknevad sümmeetriliselt, avad on ääristatud lamekaarse krohvipiirdega, viilu ümaraknad servioti laotud punaste tellistega. Hoone vasakus tiivas asusid kartser, vallakirjutaja ja – kasaka eluruumid, paremas- kantselei ja kohtusaal. Siseruumides on osalt säilinud algsed tahveluksed ja laudpõrandad.
( M. Ernesaks, Eesti Arhitektuur)

Ehitatud 1893 aastal.