Mälestise nimi Käravete mõisa park

Inspektor: Muinsuskaitseameti Järva maakonna vaneminspektor, Karen Klandorf

Tüüpiline Järvamaa mõisapark.

Mälestise kirjeldus

Pargile annab maalilise ilme suur laugjate ja sopiliste kallastega paisjärv, mille saareke ja põlispuudega poolsaar säilinud tänini. Pargiala keskel, kõrgendikul asub barokne peahoone. Peahoone ees suur, avar, paari puuga muruväljak, mis sümmeetriliselt kahelt poolt markeeritud kõrvalhoonetega. Tagaväljak laskub laugjalt järveni teljel kahel pool 2 suurt uhket pargivaasi. Teljel kahjuks suur elupuu, mis varjab vaate trepilt järvele. Vabakujuline puistu järve ja hoone vahel.
Dekoratiivvormina väärib veel tähelepanu 1877.a. ehitatud sild.
Park ei ole liigirikas (31 liiki). Pargi esiväljakul kasvavad haralised harilikud männid, mis sellisel kohal on ebatüüpiline. Põlispuudest on pargis saared ja tammed. Hiljem on juurde istutatud ebatsuugasid, kanada kuuski. Vähenenud on pargis põõsarühmad. Rohurindes on naturaliseerinud harilik seebilill.
(Eesti pargid I, Tall. 2007)

Pargi rajamisele on asutud 19. saj. algul.