Mälestise nimi Kurisoo mõisa peahoone

Menetleja: Järvamaa nõunik, Madis Mikkor

Mälestise tunnus

Piirkonna klassitisistliku mõisaansamblisse kuuluva härrastemaja näide, mis esindab 19.s. I poole iseloomulikke ehitustraditsioone.

Kirjeldus

Klassitsistlik, ühekorruseline krohvitud kivihoone. Hoonet katab kõrge kelpkatus, millel kagupoolsel otsal väljaehitus. Katus omab eenduva ja rikkalikult profileeritud räästakarniisi ning profileeringuga vöö selle all. Analoogse karniisiga on kujundatud ka esifassaadi portikuse kolmnurkfrontoon ja tagafassaadi keskrisaliidi kolmnurkviil. Esifasssaadil laiad kesk- ja kitsad külgrisaliidid. Keskrisaliidi ees 4-le paisutatud toskaana orderi sambale toetuv madala kolmnurkviiluga portikus. Tagafassaadis eendub vaid keskrisaliit, mis on kolme akna laiune, lõpetatud kolmnurkviiluga, mille väljas suur segmentaken. Säilinud ka palju väärtuslike detaile - uksi, profileeritud piirdelaudu, sepiseid jms.

Ehitatud 19.s. I v.

Kurisoo mõisaansamblisse jäävate mälestiste ühise kaitsevööndi piirid vt. lisa nr.1