Mälestise nimi Järva-Jaani kirik

Menetleja: Järvamaa nõunik, Madis Mikkor

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kirik, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1841-1917.

Piirkondlikus keskaegse arhitektuuri kontekstis erandlik ühelööviline kirik

Kirjeldus

Järva-Jaani kiriku (pühitsetud Ristija Johannesele) algkavatises olid kvadraatne koor ja kolme võlvikuga pikihoone, torn puudus. Tähelepandav on raiddekoori peaaegu täielik puudumine, kuid kõik välisnurgad ja aknaavade välisservad on laotud puhastest kvaadritest. Aknad on ühejaolised, ilma ehisraamistikuta, ja paiknesid kõrgel nagu linnuses (hiljem allapoole pikendatud). Teravkaarsed ukseavad on lääneseinas ja lõunaseina idalõigus.
Võlvikud pikihoones on põhiplaanilt ristsuunalised ja kaetud kuplitaoliste servjoonvõlvidega; ka võlvi ristteljed on murdejoonega markeeritud; võlvikivid on laotud kontsentriliselt koonduvate ringidena. Nelinurkse ristlõikega vööndkaared toetuvad lühikestele postitaolistele eendtugedele, millel on S-profiiliga katteplaat. Kooris on võlvikandadel väikesed püramiidjad konsoolid. Erandlikult puudub müüritrepp võlvipealsele, võlvidele pääses viilumüüris paikneva ukseava kaudu, mis võimaldas võlvipealset kasutada pelgupaigana.
Sisustuses altari mensaplaat (tõenäoliselt 14. sajandi algus), hauaplaat (16. sajand); võidukaare krutsifiks ja barokk-kantsel (1648, F. Hoppenstätt); barokk-altarisein (end. B. Roseni epitaaf; 1654, A. Michaelson). Lõunaseina välisküljel klassitsistlik hauamonument (1779. a. paiku).
(Villem Raam, Eesti arhitektuur)

Ehitati tõenäoliselt juba 13. sajandi kolmandal veerandil.
Neogooti stiilis läänetorn ehitati 1881. a. (arh. J. G. Mühlenhausen). Käärkamber koori põhjaküljel ja lõunaeeskoda on uusaegsed juurdeehitised.

- Järva-Jaani kirikus on nüüd valged altaritekstiilid (Eesti Kirik 16.01.2013)

-Vanad kirikuorelid elavad keerulist elu

- Näituse tegijad selgitasid kella lugu

Eesti Kirik 23.04.2014, artikkel "Lühiuudised (Tornimuna ja -rist restaureerimisel)"

Õhtuleht 20.07.2014, artikkel "FOTOD JA VIDEO: Järva-Jaani kiriku uhke kuppel ja rist"

Seitsmesed uudised 22.07.2014, video "Vaata, kuidas sai Järva-Jaani kirik uue kullatud risti ja tornikuuli "

Eesti Kirik 06.08.2014, Rita Puideti artikkel "Järva-Jaani kirikutorn püsib taas kindlalt"