Mälestise nimi Karinu mõisa peahoone
Ehitisregistri ehitis Koolimaja-mõis (107021144)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Järva maakonna vaneminspektor, Karen Klandorf

Järvamaale iseloomuliku hilisbarokse mõisaansambli härrastemaja.

Mälestise kirjeldus

Ühekorruseline kõrge kelpkatusega hilisbarokne kivihoone. Esifassaadi ehib hilisem kolmnurkfrontooniga keskrisaliit, mille ees stiilse sepisvõrega piiratud klassitsistlik sammasrõdu. Frontooni tipus oli uhke ehisvaas. Õuekülje keskosas oli varikatusega lahtine veranda, millele viisid kahelt küljelt puittrepid. Fassaadidekoor lakooniline, selle ilme kujundavad lihtne räästakarniis ja nurgarustika. Algne ruumijaotus anfilaadne, keskkoridorid vaid hoone otstes. Paraaduks on kooli ajal keskteljelt ümber paigutatud. Sisekujunduses leidub barokseid, klassitsistlikke ja historitsistlikke elemente. (EA)

Valminud 18.s. III v. 1821 ehitati keskrisaliit. 1920 a-il rajati kooli tarbeks tiibhoone.

Ühise kv piirid vt. lisa nr. 1