Mälestise nimi Kabala mõisa peahoone
Ehitisregistri ehitis KOOLIHOONE (107016745)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Järva maakonna vaneminspektor, Karen Klandorf

Järvamaa ühe esimese varaklassitsistlku mõisaansambli härrastemaja.

Mälestise kirjeldus

Esinduslik varaklassitsistlik peahoone on kahekordne, keskrisaliidi kohal pealisehituse tõttu kolmekordne. Kaetud poolkelpkatusega. Fassaadile annab rütmi tihe pilasterliigendus. Peasissepääsu ees 4-tahulistele kivipostidele toetuv rõdu. Suhteliselt madalamat ja võlvitud soklikorrust eraldab esinduskorrusest lai krohvivöö. Hoone keskel on avar kahele tüsedale piilarile toetuv kiviparkettpõrandaga vestibüül, selle kohal ruudukujulise põhiplaaniga ning rokokoostiilis laerosettidega saal. Alakorrusel on võlvitud majandusruumid, ülal olid esindus- ja eluruumid. Paljud sisekujunduse detailid on ainulaadsed. Näiteks baroksed, reljeefsetest ja värvilistest kahhelkividest ahjud. Suure kunstiväärtusega on mõisniku kabinet, mida kaunistavad neobarokses raamistuses Kabala mõisa omanike dekoratiivsed aaderdatud vapikilbid ja seina puitpaneelid.

Mälestise ajalugu

Kabala mõisa peahoone valmis 1774.a. parun Hans von Uexkülli ajal. 19. sajandi algul läks Kabala Raadi mõisa majoraathärrale, kreisimarssal R. W. von Liphardtile, kes oli ka Liivimaa ökonoomilise seltsi president ja alusepanija Raadi hinnalistele kunstikogudele. Samuti on Kabala omanikeks olnud von Taubed ja Vietinghoffid.
Suuremad ümberehitused 19.s. II p. mil toimusid suuremad tööd siseruumides. Mõisa 1897.a. asendiplaani järgi on plaanile kantud üle 60 ehituse (koos karjamõisatega). Kõikide loetud hoonete seisukorda loeti heaks. 1913 veel täpsemal plaanilt on üles loetud 119 hoonet.
1923. aastast alates asub mõisahoones kool, praegu Kabala Põhikool.