Mälestise nimi Kabala mõisa park

Inspektor: Muinsuskaitseameti Järva maakonna vaneminspektor, Karen Klandorf

Piirkonna ajastu tüüpilise mõisaansamblisse kuuluva segastiilis pargi näide

Mälestise kirjeldus

Keskmise suurusega park (7,2ha) on mitmeosaline, laiudes ka kõrvalhoonete vahele ja teede sõlmedesse. Park on reljeefilt tasane. Peahoone ette kujundati piklik väljak, mida ääristab maantee. Esikülge risaliitide ette istutati kaks tamme. Peahoone tagaküljel asuv sügav tagaväljak on ümbritsetud pärna puiesteega, praegu on siin kooli staadion. Pargi põhiosa, mida piiras raudkividest müür jääb peahoonest loodesse. Park jätkus härrastemajast kirde pool, kuhu rajati puuviljaaed. Pargi vabakujulises põhiosas asub väike laululava. Peahoone tagakülg on kaetud metsviinapuuga.
Park on liigirikas, põhipuuliik on pärn.
Okaspuudest leidub pargis näiteks harilikku kuuske, ebatsuugat, harilikku mändi, mitmeid nulu liike. Lehtpuudest on esindatud harilik tamm, harilik jalakas,harilik vaher, harilik saar. Põõsastest kasvavad harilik sirel, suur läätspuu, harilik ebajasmiin, mitmed enela liigid.

Mälestise ajalugu

18. sajandi lõpul rajati algne barokkstiilis park avara ovaalse esiväljakuga. Peahoone taga oli suur barokkaed, mida ümbritses pärnaallee.
Inglise ehk vabakujunduslikus stiilis park rajati Kabalas pärast peahoone (1774.a.) valmimist. Hiljem endist barokkparki täiendati ja püüti liita tervikuks vabakujulise pargiga.