Mälestise nimi Kabala mõisa pargi piirdemüürid

Inspektor: Muinsuskaitseameti Järva maakonna vaneminspektor, Karen Klandorf

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Rajatis, Piire, Ehitiste liigid, Rajatis, Piire, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mõisaparki ümbritsev piirdemüür.

Mälestise kirjeldus

Mõisa parki piiras maantee poolt krohvitud tellispostidega lippaed. Piirdest on säilinud krohvitud kivipostid, mis on kaetud koonusjate terasplekist kiivritega, mille räästas on profileeritud karniisid. Lippaia alumise osa lõpetas ca 0,4 m kõrgune maakividest vundament. Mõisapargi piirdest on säilinud mõned väravapostid ning piirdepostide vahelise madala vundamendivöö kivimaterjal. Peahoonest kirdes, teisel pool maanteed on säilinud mõisaaegsed piirdemüürid, mis tõenäoliselt ümbritsesid endist mõisa viljapuuaeda. Väravapostid asuvad peahoonest kirdes vahetult - teisel pool maanteed viljapuuaia edelanurgas. Säilinud on ka maantee äärne müürilõik tõllakuuri ja valitsejamaja vahel.

Mälestise ajalugu

Mõisa on esmakordselt mainitud 1630. aastatel. Mõisa peahoone valmis 1774. aastal, kui mõis kuulus Uexküllidele. 1830. aastal omandasid mõisa Vietinghoffid, kelle ajal rajati mitmeid kõrvalhooneid. Park on rajatud 18. sajandi lõpus peale peahoone valmimist. 19. sajandil on parki täiendatud. Pargi piirde on rajatud tõenäoliselt 19. sajandil. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Kabbal. 1923. aastast asub mõisas kool.

Allikad

Joonuks, H. (1977) Kabala mõis. Inventariseerimine. [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=2539 (17.02.2014)
Meriste, E. (1979) Kabala mõis. Ajalooline õiend. [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=1953 (17.02.2014)
Meriste, E. (1979) Kabala mõis. Arhitektuurimälestise pass. [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=1762 (17.02.2014)
Ranniku, V. (1976) Kabala mõis. Mõisate ülevaated (1976-1978) [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=333 (17.02.2014)

Kirjandus

Abner, O. Konsa, S. Lootus, K. Sinijärv, U. Eesti pargid 1. (2007) Eesti pargid 1. Kabala mõisa park.