Mälestise nimi Järva-Peetri kirikuaia piirdemüür

Inspektor: Muinsuskaitseameti Hiiu maakonna vaneminspektor, Dan Lukas

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Rajatis, Piire väravaga, Ehitiste liigid, Rajatis, Piire, Piire väravaga, Ehitusperioodid, Enne 1520.

Ajastule ja kohale iseloomulik kirikuaia piirde näide.

Mälestise kirjeldus

Kokku ca 340 m pikkune, pae- ja maakivist kirikuaia piirdemüür. Paikneb kirikut ümbritseva aia kolmel küljel. Algsest müürist on kirikuaia ida- ja lääneküljel säilinud vaid madal pinnasega kaetud vall, milles näha müürifragmente. Kirikuaia lääneküljel on kasutatud mördita laotud paekivi, idaküljel maa- ja paekivikuhjatist. Põhjaküljel on piirdemüür taastatud. Katusekividega kaetud maakivimüüri keskosas on paekivipostidega kolme sissepääsuga värav, mille ees on valudetailidega sepisväravad.

Mälestise ajalugu

Kirik on tõenäoliselt ehitatud 14. sajandi esimesel veerandil. 1868. aastal sai kiriku torn arhitekt Johann Gottfried Mühlhauseni (1806-1879) projekti järgi oma praeguse neogooti vormi. Kirikuaed on tõenäoliselt rajatud ühes kirikuga. Kirikuaeda on ümbritsenud maa- ja paekividest müür, mis on säilinud fragmentidena. Müür on paremini säilinud kirikuaia põhjaküljel. Kirikuaia lõunaosas paiknevat kalmistut on 20. sajandil laiendatud uue kirikuaia piiridest välja jääva kalmistuosaga. Kirikukihelkonna ajalooline saksakeelne nimetus on St. Petri. Lõunapoolne uuem kalmistuosa on endiselt kasutuses. Piirdemüüri restaureeriti aastatel 2010.-2013.

Raam, M. (1997) Eesti arhitektuur 3. Järva-Peetri kirik.
Siilivask, M. (1996) EKABL. Mühlhausen.