Mälestise nimi Aruküla mõisa peahoone
Ehitisregistri ehitis VANA KOOLIHOONE (107017339)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Järva maakonna vaneminspektor, Tiit Schvede

Klassitsistliku härrastemaja silmapaistev näide.

Mälestise kirjeldus

Hoone on 2-korruseline, paekivist, kõrge katuse ja madala rusteeritud sokliga. Fassaad on hilisklassitsistlik. Domineerib raske neljal sambal kolmnurkviiluga portikus. Seinapinnal tahveldistes ampiirsed stukist noolega läbitud loorberipärjad.

Mälestise ajalugu

Mõisahoone ehitatud 1782-1789.a. Hoone põles osaliselt 19.saj.algul ja taastati 1810.aastaks. Suuremad ümberehitused 1820-tel aastatel.
1920. aastast paikneb Aruküla mõisas kool. Praegu töötavad selles Koeru Keskkooli algklassid ja Koeru Muusikakool.

vaata lisa nr. 1.

Aruanded

Aruküla mõisa peahoone ja pargi piirdeaia sepisväravate restaureerimine. Muinsuskaitselise järelevalve aruanne. Koostajad Mait Tael ja Aleksandr Vardakov (Infragate Eesti AS).
Heaks kiidetud 19.11.2015 (T. Schvede)
MKA arhiiv A-12335.