Mälestise nimi Aruküla mõisa ait
Ehitisregistri ehitis Elamu (107019357)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Järva maakonna vaneminspektor, Karen Klandorf

Ajaloolise Aruküla mõisa ansamblisse kuulunud kõrvalhoone.

Mälestise kirjeldus

Osaliselt 2-korruseline, klassitsistlikus stiilis, viilkatusega kaetud, krohvitud fassaadiga paekivist abihoone. Hoone paikneb mõisaansamblit läbiva Paide tee lähedal esifassaadiga peahoone suunas. Avad paiknevad sümmeetriliselt, avade paigutust on ümberehitustega muudetud. Avatäited on algselt olnud puidust. Kõige esinduslikum on peahoone poolne esifassaad, mille ülaosas on esile tõstetud kolmnurkfrontoon, mida toetavad neli läbi kahe korruse ulatuvat massiivset pilastrit. Fassaadile lisab esinduslikkust palladionistlikus võtmes lahendatud laiem stiliseeritud kujundusega frontoonimotiiv villu nurkades. Sissepääs asub hoone keskteljel, millest kahele poole jäävat petikniššid, mille servadesse on hiljem murtud aknaavad. Kuigi abihoone on ülejäänud kompleksist maanteega ära lõigatud, moodustab aidahoone tiheda tuumiku mõisa peahoonega.

Mälestise ajalugu

Mõis on rajatud 17. sajandi I poolel. 1669. kuni 1732. aastani kuulus mõis Straszburgidele, sellel perioodil ehitati ka tagasihoidlik puidust mõisahoone koos väikese ehisaiaga. Suuremad ehitustööd võeti mõisas ette Knorringite ajal, kui 1780. aastatel valmis peahoone koos esiväljaku ja hoone taguse pargiga. Peahoone põles 19. sajandi algul. 1820. aastatel omandasid mõis Tollid, kelle kätte jäi valdus kuni võõrandamiseni. 1820. aastatel lasid Tollid vana peahoone ümber ehitada. Hoonet ümbritsema rajata ulatuslik pargiala. Mõisa ait-juustukoda on rajatud tõenäoliselt 1820. aastatel koos uue peahoonega. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Arroküll. 1920. aastast on mõisas asunud kool. Ait-juustukoda kohandati elamuks. Praegu tegutseb hoones kauplus. Pikka aega avariilises seisus olnud hoonele paigaldati 2009. aastal uus katusekate.

Allikad

Joonuks, H. (1978) Aruküla mõis. [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=2584 (18.02.2014)
Hein, Ants. (2000) Aruküla mõis. Ajalooline õiend ja väärtuslike detailide inventariseerimine. [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=1833 (18.02.2014)
Kangilaski, E. (1982) Aruküla mõis. Arhitektuurimälestise pass. [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=1733 (18.02.2014)

Kirjandus

Abner, O. Konsa, S. Lootus, K. Sinijärv, U. Eesti pargid 1. (2007) Eesti pargid 1. Aruküla mõisa park.