Mälestise nimi Norra mõisa park

Inspektor: Muinsuskaitseameti Järva maakonna vaneminspektor, Karen Klandorf

Järvamaa omapäraseima kujundusega mõisapargi näide.

Mälestise kirjeldus

Pargi põhiosa moodustasid keerukas kanalite süsteem, tiigid ja saared. Umbes 0,5 km pikkusest ja 9- 25 m laiusest peakanalist hargnesid kõrvalharud, mille lõpus paiknesid ümarad saarekesed, kus olid teed ja muud pargirajatised. Peakanalit lõpetaval saarel asus lehtla. Kaevamistöödel kasutati Poola sõjavange. Kanalite süsteem sai põhiosa veest peahoonest kagus asuvast allikatoitelisest järvest. Peahoone ümbrus oli algselt korrapärase ümara esiväljakuga ja ehisaiaga maja taga. Oma lõpliku kuju sai park 19. sajandi lõpuks kui liideti vabakujuline pargiosa esiväljaku kõrval, mis praegu moodustab pargi põhiosa. Lõunas läheb park sujuvalt üle metsaks, kus asuvad võimsad Norra allikad.
Liigirikkus väike (24) valdavalt kodumaised, esiväljakul euroopa ja vene lehised.
(„Eesti pargid 1” )

Mälestise ajalugu

Parki hakati rajama üheaegselt peahoonega 18.s. lõpul .Algset parki täiendati ja muudeti vastavalt stiilide vaheldumisele 19. sajandi jooksul.

z