Mälestise nimi Väinjärve mõisa tall-tõllakuur
Ehitisregistri ehitis TALL-TÖLLAKUUR (107017473)

Seisund: varemestunud

Inspektor: Muinsuskaitseameti Järva maakonna vaneminspektor, Karen Klandorf

Mälestise tunnus

Mõisaansamblisse kuuluva majandushoone ajastu tüüpiline näide, millel on säilinud oluline osa originaal ehituskehandist.

Mälestise kirjeldus

Pikk krohvitud paekiviehitus. Kaetud lameda poolkelpkatusega. Sellel eenduv profileeritud räästakarniis. Hoone esifassaadi keskteljel eenduv keskrisaliit, millel madal kolmnurkfrontoon räästakarniisidega. Keskrisaliidi laia peaust (kinnimüüritud) palistavad tugevalt profileeritud paarispilastrid. Hoone vertikaalseteks liigendajateks on laiad rusteeritud nurgaliseenid. Ka akna- ja ukseavad on raamitud lamedate krohviääristega.

Ehitatud 19.s. I v.