Mälestise nimi Ervita mõisa ait

Menetleja: Järelevalve osakonna juhataja, Karen Klandorf

Mälestise tunnus

19. sajandi mõisaarhitektuuri iseloomulik näide, millel on suhteliselt terviklikult säilinud algupärane välisilme ja arhitektuurne vormistus

Kirjeldus

Varaklassitsistlik, suur, uhke krohvitud paekiviehitus. Kaetud poolkelpkatusega, mille profileeritud räästakarniis on säilinud poolkelba kolmnurga all. Esifassaad on liigendatud pilastritega, mis paiknevad nii üksiti, paariti kui ka kolmekaupa. Pilaastritega on rõhutatud hoone keskosas kergelt eenduvat keskrisaliiti. Pilastrid kannavad profileeritud vööd, mis on ukse kohal krepitud. Laia krohviäärisega aknad olid tiheda ruudustikuga. Aida laed olid võlvitud.

Ehitatud arvatavalt 19. sajandi algul.
(Eesti NSV mõisate esialgne ülevaade. Paide rajoon. V. Ranniku, Tall. 1978)