Mälestise nimi Ervita mõisa möldrimaja
Ehitisregistri ehitis Ervita mõisa möldrimaja (vare) (120584676)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Järva maakonna vaneminspektor, Tiit Schvede

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Möldrimaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Möldrimaja, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Ajaloolise Ervita mõisa ansamblisse kuulunud möldrimaja.

Mälestise kirjeldus

1-korruseline, kõrge kelpkatuse ja mantelkorstnaga, krohvitud fassaadiga paekivist möldrimaja, mis paikneb mõisasüdamest mõnevõrra eemal mõisa tuuliku kõrval. Avad paiknevad sümmeetriliselt. Avatäited on puidust. Lihtsa joonega hoone on rangelt sümmeetriline. Fassaadidel domineerivad paaris aknaavad. Sissepääs asub esifassaadi keskteljel. Varemetes olnud hoone algsed interjöörid ei ole säilinud. Eluhoone Restaureerimistööde käigus on taastatud seinte ülaosad ning hoone on saanud uue katuse.

Mälestise ajalugu

Esimesed teated mõisa kohta pärinevad 1663. aastast. 1725. aastal läks valdus Knorringitele, kes aastatel 1820.-30. ehitasid mõisa vana barokse peahoone asemele uue klassitsistliku peahoone. Alates 1853. aastast kuni võõrandamiseni kuulus mõis Wredede suguvõsale. Mõisa tuulik on tõenäoliselt valminud 19. sajandi alguses. Tuuliku juurde kuulub ka möldrimaja. Möldrimaja täpne ehitusaeg ei ole teada, kuid mantelkorstna järgi võib hoone dateerida 18. sajandi lõppu. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Erwita. Varemetesse jäänud möldrimaja asuti taastama 2010. aastate alguses. Restaureerimistööd lõppesid 2013. aastal.

Allikad

Joonuks, H. (1977) Ervita mõis. [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=2490 (20.02.2014)
Ervita mõis. Mõisate ülevaated (1976-1978) [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=322 (20.02.2014)

Kirjandus

Abner, O. Konsa, S. Lootus, K. Sinijärv, U. Eesti pargid 1. (2007) Eesti pargid 1. Ervita mõisa park.