Mälestise nimi Koigi mõisa park

Inspektor: Muinsuskaitseameti Järva maakonna vaneminspektor, Karen Klandorf

Järvamaale iseloomulik erinevatel etappidel rajatud mõisapargi tüüpiline näide.

Mälestise kirjeldus

Park on suur (7,6ha) mitmeosaline. 18. s. lõpus rajati koos peahoonega barokkaed, mida täiendati 19.s. II poolel vabakujulise osaga. Algne regulaarpark paiknes peahoone taga. Säilinud on põlispuude ridu. Selgelt piiritletud pargiosa lõpetasid kaks pidulikku ristkülikukujulist tiiki ja nende taga veesilm milles saar, kuhu viis sillake. Esiväljak oli ringikujuline ning sümmeetrilise kõrvalhoonete paiknemisega. Vabakujuline pargiosa rajati peahoonest edelasse. Praegu asub siin vabaõhulava ning see on kasutusel rahvaürituste toimumise kohana. Mõisaansambli ja Tallinn-Tartu maantee vahele jääb Nõukogude ajal rajatud noor vabakujuline park.
Pargi teeb meeldejäävaks mõisa suunduv allee.
Dendroloogia
Pargi liigirikkus on keskmine (49), võõrliike 33. Parki iseloomustab harilike tammede suur osakaal. Mitmed neist õige suurte dimensioonidega. Haruldasemad 2 halli pähklipuud. Kooliaias on naturaliseerunud niitjas mailane ja murudes harilik kirikakar.
(„Eesti pargid” 1, Tallinn 2007)

18. s. lõpus rajati koos peahoonega barokkaed, mida täiendati 19.s. II poolel vabakujulise osaga.