Mälestise nimi Koigi mõisa allee

Inspektor: Muinsuskaitseameti Järva maakonna vaneminspektor, Karen Klandorf

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Maastikuobjekt, Allee, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Allee, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajaloolise Koigi mõisa ansamblisse kuulunud puistu, omab nii ajaloolist kui looduslikku väärtust.

Mälestise kirjeldus

Ca 300 m pikkune allee ääristab Tallinn-Tartu-Võru maanteelt mõisa suunduva sissesõiduteed. Puistu on säilinud osaliselt, kuid moodustab kogu allee osas ühtse terviku.

Mälestise ajalugu

Varem Stackelbergidele kuulunud Mäo kõrvalmõisa omandasid 1758. aastal Grünewaldtid, kes rajasid maadele eraldiseisva mõisa. Grünewaldtide kätte jäi mõis kuni võõrandamiseni 1919. aastal. Mõisa peahoone valmis 1771. aastal. Koos peahoonega rajati barokkaed, mida täiendati 19. sajandi teisel poolel vabakujulise pargiosaga. Sellest perioodist pärineb ka mõisa sissesõiduteed ääristav allee. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Koick. Alates 1919. aastast tegutseb mõisas kool.

Allikad

Joonuks, H. (1977) Koigi mõis. [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=2580 (21.02.2014)
Kangilaski, E. (1995) Koigi mõis. Ajalooline õiend. [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=1832 (21.02.2014)

Kirjandus

Abner, O. Konsa, S. Lootus, K. Sinijärv, U. Eesti pargid 1. (2007) Eesti pargid 1. Koigi mõisa park.