Mälestise nimi Koigi mõisa valitsejamaja
Ehitisregistri ehitis Valitsejamaja (120544424)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Järva maakonna vaneminspektor, Karen Klandorf

Märksõna(12)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Valitsejamaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Valitsejamaja, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Ajaloolise Koigi mõisa ansamblisse kuulunud kõrvalhoone.

Mälestise kirjeldus

Kahekordne krohvitud paekivihoone. Hoonet katab lame kelpkatus, mille räästa all krohvikarniis. Hoone on ilmselt ümberehitatud 20. s II poolel. Hoone nurki ehivad nurgaliseenid ja aknaid laiad krohviraamistused. Sissepääsu ees olnud kinnise veranda peal olnud rõdu. Valitsejamajale on tehtud 19. s II poolel juurdeehitus.

Mälestise ajalugu

Hoone ehituskehand pärineb arvatavalt 18.s. lõpust. Sellest annab tunnistust mõisasüdamiku plaan aastast 1819. Tiibehitus 19.s. II p.